Skolstart, skrubbsår och sprutor

By | 8 september, 2016

Nu var det över en månad sedan Egon gjorde sin första skoldag. Min lilla kille är inte så liten längre, på gott och ont. De flesta kompisarna i klassen känner han igen sedan lekskolan, men det är några nya också. Han tycker det är jättespännande att läsa och räkna, och känner sig nästan lika smart som storkusinerna. Jag tänkte vara med en dag i skolan här om ett par veckor, så man får se lite med egna ögon hur det går till i klassrummet, på raster och i korridorer. Dessutom så vet jag att Egon vill det.

De dramatiska skrubbsåren
Egon har alltid varit ganska orädd av sig. Han har lärt sig cykla osv ganska tidigt och utan att göra sig illa speciellt mycket. Av någon konstig anledning har han slagit sig flera gånger i veckan sedan han börjat skolan. Jag vet inte om det beror på att de busar och härjar extra våldsamt eller om man ska skylla på den grusiga fotbollsplanen, men skrubbsåren och dess efterföljder har nått stor dramatik. En gång fick jag åka från ett möte och skjutsa upp honom till sjukan. Några stygn på knät blev det, men inget som hindrade honom från att fortsätta karriären med samlandet av skrubbsår. En stelkrampsspruta har vi också hunnit med på den här månaden.

skrubbsar

Dokumentation av Egons armbåge efter någon dags läkning!

MPR-vaccin
Nu under hösten så kommer alla barnen i lågstadiet att få vaccinet MPR. Alla vet väl vad MPR-vaccinering är? Jasså, inte? Nej det visste inte jag heller när jag fick höra talas om det, så jag fick gå in på nätet och läsa. Hittade sidan Sveavaccin och fick snabbt en logisk förklaring. Tydligen är det en förkortning av Morbili, Paroit och Rubella – alltså mässling, påssjuka och röda hund.

Vill veta mer om vaccinet
Ända sedan skandalen när många barn fick narkolepsi genom vaccination mot svininfluensa, har jag varit väldigt observant på vad det är Egon får i kroppen.
Tydligen har det gått rykten de senaste åren om att MPR-vaccinering skulle kunna orsaka autism. Många har varit rädda och valt att inte vaccinera sina barn, vilket i sin tur gjort att mässling och påssjuka blivit vanligt igen. Det har visat sig att det inte finns någon grund i rädslan. Det är farligare att låta bli att vaccinera än att låta barnet få mässlingen eller påssjuka. Så, valet är gjort – vaccin får det bli.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *